Το χρώμα ενισχύει την απόδοση & διεγείρει το πνεύμα!

photo-259714

Είναι αλήθεια, η επιλογή ενός συγκεκριμένου χρώματος μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στη ψυχολογία, αλλά και στη σχολική απόδοση των παιδιών, επειδή κάθε χρώμα μάς επηρεάζει με το δικό του, διαφορετικό τρόπο.

Έρευνες που διεξήχθησαν κατά καιρούς, βοήθησαν τους ειδικούς να συνδέσουν χρώματα και συναισθήματα, δίνοντάς μας έτσι μια ιδέα για το πώς θα θέλαμε να βάψουμε το δωμάτιο των παιδιών.

Το κόκκινο -όπως και το πορτοκαλί, σε μικρότερο βαθμό όμως- αυξάνει τους παλμούς και διεγείρει τον εγκέφαλο. Το κόκκινο είναι ένα λαμπερό χρώμα που ζεσταίνει και φωτίζει το χώρο. Χαρίζει την αίσθηση φρεσκάδας, ζωντάνιας και ασφάλειας, όμως ενδέχεται να προκαλέσει αϋπνίες ή εκνευρισμό.

Το κίτρινο διεγείρει τη μνήμη, τις νοητικές λειτουργίες και βοηθά στη σκέψη. Χαρίζει θετική ενέργεια στο χώρο, δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα, προσφέρει άπλετο φως και καταπολεμά τη μελαγχολία. Επίσης, αυξάνει τη δημιουργικότητα, δίνει ενέργεια και ζωντάνια.

Ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα έχει το μπλε, το πράσινο, το ροζ και γενικότερα οι παλ χρωματισμοί, οι οποίοι βοηθούν τα παιδιά να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν. Το πράσινο, για παράδειγμα, αποτελεί ένα θεραπευτικό και ηρεμιστικό χρώμα. Αντιπροσωπεύει τη φύση, γι’ αυτό προωθεί την ισορροπία, την αρμονία, την ηρεμία και τη σταθερότητα. Ξεκουράζει, χαλαρώνει, μειώνει το στρες, αφήνει την αίσθηση της φρεσκάδας, ενώ δημιουργεί συναισθήματα προστασίας και ασφάλειας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top